Zo voorkomt u schade aan de bestrating bij het plaatsen van een container
U hebt een container gehuurd voor tijdens uw verbouwing. De klus is geklaard en de container is weer opgehaald. Helaas ziet u echter dat de straat er niet heelhuids uitgekomen is. Bij het plaatsen van een container kan er namelijk schade aan de bestrating ontstaan, bijvoorbeeld door het zware gewicht van de container. In deze blog vertellen we hoe u die schade kunt voorkomen.
Schade is lastig te voorspellen
U wilt schade aan de bestrating het liefste voorkomen, of het nou eigen terrein of gemeentegrond is. Het is alleen moeilijk in te schatten hoeveel gewicht een straat aankan voor er beschadigingen aan de tegels optreden. Zo is van boven niet te zien hoe dik de tegel is en of de ondergrond bijvoorbeeld zand of aarde is. De bestrating moet goed liggen en de container goed verdeeld staan om schade te voorkomen. Met onze tips verkleint u de kans op schade bij het plaatsen van een container.
Let op of de container op eigen terrein of op gemeentegrond staat. Staat de puinbak op eigen terrein, dan loopt u namelijk meer risico aangezien een particulier zelf bepaalt hoe de tuin in te richten. De gemeente stelt wel bepaalde eisen aan bestrating en omgeving.
Beschadigingen door de container of de portaalwagen
Schade aan de tegels heeft verschillende oorzaken, zoals een te zware container. Ook kan de portaalwagen een reden zijn voor beschadigingen. Bij een erg hoog gewicht kan de container niet opgetild worden zonder extra hulp. Soms worden er namelijk aanvullende stempels, oftewel steunpoten, uitgezet om een zware container op te tillen. Dit zijn poten aan de achterkant van de portaalwagen voor extra steun. Wanneer deze stempels op een zwakker stuk bestrating drukken, kunnen er scheuren in de tegels ontstaan.
Schade voorkomen bij het plaatsen doet u zo
Beschadigingen zijn helaas lastig te voorspellen. Toch kunt u al een hoop moeilijkheden voorkomen bij het plaatsen van een container met deze tips:
- Plaats de container op gemeentegrond (als dat mogelijk is in verband met vergunningen)
- Plaats de puinbak (op eigen terrein) op dikke tegels of zand als ondergrond. Zet de container zo recht mogelijk en op een plek waar opsluitbanden rondom de bestrating liggen.
- Verdeel de lading goed zodat niet al het gewicht op één punt ligt.
- Zorg voor genoeg ruimte voor de wagen en de steunpoten. De stempels hebben misschien niet genoeg steun in een zachte grond. Houd daar rekening mee.
Bovendien moet u hoe dan ook zorgen voor meer ruimte om de container heen. De vrachtwagen heeft namelijk genoeg ruimte nodig om de puinbak te plaatsen. De container zelf neemt ongeveer één parkeerplek in. Het rechtuit plaatsen van de puinbak neemt echter twee plaatsen in beslag aangezien de vrachtwagen de container achterwaarts neer moet zetten en ophalen.
- Zet de container niet te dicht bij andere gebouwen in de buurt. Probeer genoeg ruimte te houden tussen de puinbak en de woning/schuur/andere bouwwerken. Is dat niet mogelijk? Bescherm de gebouwen dan met platen hout of metaal om eventuele schade te voorkomen.
- Vraag de chauffeur om advies. De chauffeur heeft kennis van zaken en kan u goed verder helpen met uw vragen. Leg uw wensen uit en vertel wat de inhoud van de container gaat zijn. De chauffeur weet hoe zwaar de container ongeveer wordt en kan u advies geven over het plaatsen van de container, bijvoorbeeld over wat een goede plek is en waar eventuele steunpoten kunnen staan.
Bouwafval.nl denkt mee bij het plaatsen van uw (zware) container
De chauffeurs van Bouwafval.nl denken graag met u mee. Toch is het niet vereist dat u thuis bent wanneer de container geplaatst wordt. Geef in het opmerkingenveld aan waar de puinbak moet komen en de chauffeur houdt daar rekening mee. Bij onverhoopte problemen bellen we op om de situatie te bespreken. Zo heeft u altijd snel een container voor de deur voor uw verbouwing.