Huis ontspullen: 5 tips voor opruimen en weggooien
U kijkt rond in huis en ziet overal veel spullen. Het grootste deel gebruikt u amper of nooit. Eigenlijk hebben we niet veel nodig om goed te leven, maar dingen wegdoen is moeilijk. Toch is af en toe opruimen en weggooien broodnodig. Bouwafval geeft tips voor het ontspullen van uw woning.
Waarom is ontspullen nodig?
Ontspullen is een populaire trend van de laatste tijd. Uw huis staat vaak vol met onnodige spullen. Door op te ruimen en die dingen weg te doen, krijgt u meer rust en ruimte in uw hoofd. Een opgeruimd huis is immers een opgeruimd hoofd. Ook houdt u een leuk zakcentje over aan het verkopen van uw dingen en scheelt het u schoonmaken in huis in de toekomst.
Verder is ontspullen ook goed voor het milieu: uw spullen kunnen immers een tweede leven krijgen of ze worden gerecycled tot nieuw materiaal. Ten slotte kan uw mindset veranderen en realiseert u zich dat u minder spullen nodig heeft om te leven, en in deze consumptiemaatschappij dus ook minder koopt. Hoe u begint aan het opruimen en weggooien? Bouwafval geeft u een paar tips voor het ontspullen.
Tips voor ontspullen: zo pakt u het aan
1. Begin makkelijk
Ga eerst door de spullen heen die echt weg mogen. Dingen die u in een impuls kocht en nooit gebruikt bijvoorbeeld. Een goede methode is u richten op de vraag welke spullen u nodig heeft of wilt houden, en niet zozeer op wat weg mag.
Een extra tip voor het ontspullen: u hoeft het niet in één dag te doen. Neem zoveel tijd als u nodig heeft.
2. Werk van kamer naar kamer
Door van kamer naar kamer te werken weet u precies welke spullen u al bent nagegaan en welke niet. Begin bij ruimtes waar het meest in geleefd wordt, zoals de woonkamer en de keuken. Wanneer u nog meer overzicht wilt, is het maken van een planning handig. Daarin kunt u neerzetten wanneer u welke ruimte doet en hoelang u daarover wilt doen. Nogmaals, neem de tijd die u nodig heeft. U bent liever langer met een ruimte bezig terwijl u deze goed aanpakt dan dat u het huis door haast en uiteindelijk weinig opschiet.
Nu u alle kastjes en lades toch leegruimt, ga er dan gelijk met een schoonmaakdoekje langs. Zo is de ruimte opgeruimd en voelt deze weer schoon aan.
3. Zorg voor orde met opslagbakken
Alleen de dingen sorteren die mogen blijven en die weg mogen is vaak niet voldoende. Uw ruimtes kunnen zo alsnog een rommelige indruk achterlaten. Met opslagbakken neemt u dat weg. Door overzichtelijk te sorteren weet u precies wat u waar terugvindt. Zet de naam van de inhoud op de bak. De bakken zien er in de kast beter uit dan alle dingen los verspreidt. Zet opslagbakken die u niet vaak gebruikt weg, bijvoorbeeld op zolder.
4. Geef uw spullen een tweede leven
Wanneer u uitgekeken bent op uw dingen, kunnen ze voor een ander nog handig zijn. Heeft u bij elkaar verzameld wat nog een tweede leven verdient? Vraag rond bij familie en vrienden, breng het naar de kringloop of zet het op websites als Marktplaats om ze te verkopen.
5. Huur een container voor de grote schoonmaak
Wanneer u het hele huis door bent gegaan en ook dingen als het meubilair meenam, blijft u vaak over met een hele hoop spullen die u niet meer nodig heeft. Zijn deze niet meer in een goede staat om weg te geven of door te verkopen? Zijn ze uitgeleefd of kapot? Huur dan een container. Het scheelt u vele ritjes naar de milieustraat, en u kunt bovendien een kleine maat zoals een 3m3 container huren.
Containers mogen zes weken blijven staan. Zo heeft u genoeg tijd om uw woning aan te pakken en goed te ontspullen.
Ik heb een grofvuil container nodig.