4x efficiënt afval scheiden in containers
Wanneer u gaat klussen in en rondom huis, krijgt u te maken met verschillende soorten afval. Afval scheiden in containers is erg belangrijk, zowel voor het milieu als voor uw portemonnee. In deze blog vertellen we waar u op moet letten bij het scheiden van afval in uw container.
Waarom is het scheiden van afval in containers belangrijk?
Er wordt niet voor niets gehamerd op het feit dat scheiden van afval van belang is. Zo kan het afval namelijk hergebruikt worden. Precies, recycling dus. Aangezien we al bestaande grondstoffen gebruiken hoeven er minder of geen nieuwe grondstoffen aangebroken te worden. En daarmee helpen we het milieu een handje. Bovendien bespaart u kosten bij het scheiden van afval in containers: een puinbak voor gemengd afval kan namelijk flink in de papieren lopen in vergelijking met andere typen containers.
1. Bepaal wat voor soort afval u heeft
De eerste stap is bepalen wat voor soort afval u allemaal heeft. Denk aan hout, puin of ijzer bij klussen aan het huis, huishoudelijk afval bij het opruimen en grond, groen of puin bij het aanpakken van de tuin. Voor elk van die types afval kunt u een speciale container huren.
Het lijkt misschien hetzelfde, maar er zit een groot verschil tussen puinafval en bouw- en sloopafval. Bij schoon puin gaat het namelijk alleen om steen en puin terwijl bouw- en sloopafval ook zaken als hout en grofvuil omvat. Voor ieder type huurt u een andere soort container.
2. Maak een goede inschatting
Schat vooraf in om hoeveel afval het gaat om zo de juiste grootte van de container te nemen. Het is zonde als de puinbak maar halfvol is, maar u er toch de volle prijs voor moet betalen. Of als achteraf blijkt dat er hout tussen het afval in uw puincontainer zit, waardoor u een naheffing krijgt. Een te kleine container huren en alsnog moeten bellen voor een extra puinbak is ook niet fijn tijdens het klussen. Die problemen voorkomt u met van te voren wat rekenwerk.
Wist u dat scheiden van afval in containers alleen nut heeft als u een bepaalde hoeveelheid afval heeft? Bij heel kleine hoeveelheden wegen de transportkosten namelijk zwaar. Dan is het slim zelf naar de milieustraat te gaan of toch een gemende container te kiezen.
3. Scheid afval al op uw locatie
U bespaart geld door het afval te scheiden in containers bij de bron: op uw locatie. Zo kan het afval gelijk naar de eindverwerker om verder te gaan in het recyclingproces. Gooit u alles bij elkaar, valt het onder gemend afval en sorteren wij het op onze locatie waarnaar het afgevoerd wordt naar de eindverwerker. Door zelf al te scheiden op uw locatie, komen er minder handelingen aan te pas en scheelt het CO2-uitstoot en kosten.
4. Ben nauwkeurig: zorg dat de afvalstromen ‘zuiver’ zijn
Gooi het principe ‘een klein beetje kan geen kwaad’ maar uit het raam. Vervuiling van afvalstromen is uit den boze: de stromen moeten ‘zuiver’ zijn. Doe dus geen afval in een container dat er niet in hoort. Komt er namelijk grofvuil in een container waar het niet hoort, moet het door de verwerker opnieuw gescheiden worden. En die kosten komen terug bij de gebruiker: bij u. Houd hout dus bij het puinafval of de stenen vandaan in een grondcontainer. Naast de hogere kosten voor u, kan het afval ook onbruikbaar worden wanneer het vervuild is.
Recycling staat bij Bouwafval.nl voorop
Houd dit stappenplan bij de hand wanneer u speurt naar een container voor bij uw verbouwing. Wij hebben containers in allerlei soorten en maten en zo altijd een puinbak passend bij uw klus.